Kunst en cultuur

Kunst- en cultuur spelen een grote rol in ons onderwijs. Voor leerlingen met een muzikaal talent hebben we, als enige school in Noord-Nederland, de DAMU-licentie. Alle leerlingen volgen vanaf de eerste klas muziekles, dramales en lessen in beeldende kunsten.

Veel van onze leerlingen spelen toneel, volgen musicallessen, houden van tekenen en schilderen of zingen in een koor of spelen in een band. Vanaf de eerste tot en met de eindexamenklas kunnen leerlingen kunstvakken volgen.

Ook kunnen ze zich aanmelden voor de Jong Talent Muziek (JTM). Na schooltijd volgen ze allerlei muzikale workshops, zoals de XXL schoolband, de muziekcrew, zanglessen, lessen songwriting en dirigeerlessen.

Cultuurprofielschool aan de Kerklaan

Onze locatie aan de Kerklaan is een officiële Cultuurprofielschool. Dat betekent dat leerlingen eindexamen kunnen doen in de kunstvakken: muziek, drama of beeldend. In de praktijk komen ze op allerlei manieren in aanraking met kunst en cultuur. Zo nodigen we geregeld kunstenaars uit en werken we samen met het Prins Claus Conservatorium, Academie Minerva en diverse culturele instellingen in de omgeving.

CultuurMarathon

Een hoogtepunt in het schooljaar is onze CultuurMarathon. Elk jaar in het voorjaar, organiseren we een paar fantastische dagen met excursies, workshops en spannende lessen. Een ontdekkingsreis langs alles wat je maar kunt verzinnen op het gebied van cultuur en sport. Leerlingen kunnen uit een enorm aanbod kiezen hoe ze hun CultuurMarathon willen invullen. Met een excursie naar Amsterdam, een cursus duiken of een workshop sieraden maken. Of een paar dagen op survival-expeditie. Alle scholen van het Zernike College doen hieraan mee.

Internationalisering

Grensverleggend denken betekent dat leerlingen leren dat ze deel uit maken van de wereld. We besteden daarom veel aandacht aan internationalisering. Elk jaar gaan bovenbouwklassen van havo en atheneum op uitwisseling naar scholen in het buitenland. We hebben warme contacten met scholen in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Hongarije, Slowakije, Polen en Italië. In de vierde klas logeren leerlingen een week bij de buitenlandse scholieren thuis. Zo maken ze mee hoe scholieren in andere landen leven en leren. In het voorjaar komen de leerlingen van die scholen tijdens de Internationale Week bij ons op bezoek. Zij logeren bij de leerlingen die zij een halfjaar eerder hebben ontvangen. Samen gaan ze naar school en op excursie. Tijdens de CultuurMarathon verzorgen de leerlingen en hun buitenlandse gasten samen een paar lessen tijdens de International Day.

De tl-leerlingen in Zuidlaren gaan in de vierde klas een week op excursie naar het buitenland.

DAMU-licentie voor jonge talenten

Al enkele jaren werkt het Zernike College samen met het Prins Claus Conservatorium binnen de ‘Jong Talent Muziek’. Er zijn JTM-leerlingen die ook onderwijs volgen in een talentenklas of vooropleiding van een conservatorium of een dansopleiding. Voor deze speciale groep leerlingen is deze, door de minister aan onze school toegekende, DAMU-licentie.