Een dag op school

Na de introductieweek begint het gewone leven op school. Hoe ziet een normale schooldag eruit?

Een schooldag op het voortgezet onderwijs is totaal anders dan op de basisschool. Je hebt geen eigen lokaal en leerkracht meer. Elke dag een ander rooster, elk uur een ander vak.

Lestijden

De lessen in Zuidlaren beginnen om 8.20 uur. De lessen in Haren beginnen om 8.30 uur. Op beide locaties duren de lessen 50 minuten. Het laatste uur is in Zuidlaren afgelopen om 16.05 uur, in Haren om 16.15 uur.

We hebben drie keer pauze op een dag.

Voor schooltijd kun je op de app op je telefoon of op Magister zien of er een uur uitvalt of verplaatst is.

Je klas

Met je nieuwe klas heb je al kennisgemaakt voor je op school kwam. Met deze klasgenoten trek je het hele jaar op. Je gaat samen leren, werken en plezier maken. Vaak ga je in groepjes aan het werk. Dan zorg je samen dat je goed werk levert. Zit je in een dakpanklas, dan splitsen we je klas na het tweede jaar in een havo- en een atheneum-klas.

Je mentor

Tijdens de kennismaking heb je de mentor van je klas al ontmoet. Je mentor is het hele jaar degene bij wie je altijd terecht kunt. Als je vragen hebt, als je ergens mee zit of als je iets leuks te vertellen hebt. Je mentor let erop hoe het in de klas gaat. Ook houdt hij bij hoe jij het doet op school. Daarover praat hij met andere docenten. En natuurlijk met jou en je ouders.

Je vakken

Het grootste verschil met de basisschool is dat je nu veel meer vakken hebt. Nieuwe vakken ook, zoals Frans, wiskunde en Spaans. Je moet opeens in de gaten houden waar je elk uur naartoe moet. En maar slepen met een zware boekentas. Tip: doe zoveel mogelijk boeken in je kluisje als je op school komt. Dat scheelt een stuk.

Lesuitval

Gaat je les niet door omdat een docent afwezig is? Dan passen we je rooster aan. Je krijgt dan les van een andere docent. Of je krijgt een ander vak in een zogenaamd steruur.

Sport

Natuurlijk hoef je niet de hele dag stil te zitten. Je hebt ook gym. In de eerste klas sport je in de buurt van school. In de tweede en derde klas ga je naar andere sportvelden en zalen.

Pauze

In de pauze kun je je eigen broodje opeten. Of je gaat naar de kantine, waar je broodjes, tosti’s en soep kunt kopen. Soms met een warme snack. In de brugklas blijf je in de pauzes op school.

Je huiswerk

Huiswerk is ook zoiets. Je had vast wel huiswerk op de basisschool, maar veel minder dan hier. Schrijf elke les duidelijk in je agenda wat je huiswerk is. En doe dat huiswerk zo snel mogelijk. Dan blijf je goed bij. Op magister kun je ook zien wat je huiswerk is. Ook zie je daar of je docent extra stof online heeft gezet.

Meer weten?

Op deze site kun je lezen hoe het leven van een brugklasser eruit ziet: http://www.hoeoverleefikdebrugklas.nl/